Uğurlar, qardaş ölkə Azərbaycan


Mayıs ayında yapılacak yarışmaya kısa bir süre kala ülkeler yarışmadaki temsilcilerinin şarkıları ile ilgili video klipleri yayınlamaya devam ediyor. Son duyuru ise Azerbaycan’dan geldi.

2021 temsilcisi ile 2021 yılındaki yarışmaya devam eden ülkenin şarkısı görücüye çıktı. 2021 temsilcisi olan Samira Efendi ya da Efendi bu yıl yarışmada “Mata Hari” adlı şarkıyı seslendirecek.  Şarkı Amy van der Wel, Luuk van Beers ve Tony Cornelissen tarafından yazıldı, bestelendi.

Şarkı ile ilgili kişiler yorum yapacak olursam tüm dengeler kesinlikte değişecek. Çünkü her yıl yarışmayı ciddiye alarak hazırlanan ve bugüne kadar tek zaferi bulunan Azerbaycan 2021’deki şarkısı ile “Bende bu yarışta varım” dedirtti. Şarkı kesinlikle finale kalır. Hatta finalde ilk 5’de yer alabilir. Tabi canlı performans şarkının üst sıralarda yer almasına neden olan bir etken. Diğer etken ise görünüş ve dans. 

Mata Hari seçimi neden yapıldı diye düşündüm ve biraz araştırma yaptım. Mata Hari dünya tarihinde çok ünlü bir dansçı. Aynı zamanda da Hollanda asıllı olup Almanya için çalışan kadın casuslardan biri. Sanıyorum genç ve güzel sanatçı bu şarkısı ile dans yeteneğini ön plana çıkarmak istedi. Zaten bunu 2020 yılındaki performansı ile başarmıştı, 2021’deki şarkısı ile de bu iddiasına devam etti diye düşünmekteyim.

Şarkıyı dinleyince birden çok melodiyi içerisinde barındırıyor. Yeri geliyor dans ezgileri, yeri geliyor etnik müzik ezgileri. Farklı kültürlerin ezgilerini içerisinde barındırması bence hoş oldu. Zaten yarışma takipçileri ve fanları bu şekildeki şarkıları seviyor. Bunun zaten örnekleri var. Sertab Erener’in Türkiye’ye birinciliği getirdiği “Eveyway that I can” ya da Yunanistan’a birinciliği getiren Helena Paparizou’nun “My Number One” adlı şarkısı sadece birkaç örnek.  İşte bu sebeple de yazımın içerisinde “Dengeler değişebilir, Azerbaycan bu yarışta bende varım” yorumunu yaptım.

Bu noktada bana tek bir yorum yapmak düşer. Yolun zaten açık kardeş ülke Azerbaycan. Umarım bu yarışı kazanırsın ve 2022’de Bakü’yü ziyaret etmeme bu durum vesile olur…

uğurlar Azərbaycan. Uğurlar, qardaş ölkə Azərbaycan

29 yaşındaki sanatçı 2019 yılındaki yarışmanın seçmelerine katılmış ancak ilk 5’e kalmıştı. 2015’te kendi ülkesinde düzenlenen The Voice yarışmasında ise genç sanatçı ikinci gelmişti.

Comments