X Factor İsrail'i Kim Kazanacak?


Merakla beklenen sorular gün geçtikçe cevap bulmaya başlıyor.  

Acaba İtalya'da gerçekleşmesi beklenen 66'ncı Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i kim temsil edecek? 

Yarışmaya daha önce katılan bir isim mi olacak?

Yoksa yeni bir isim ile mi ülke yoluna devam edecek?

İşte bu sorunun yanıtı sizler ile bu yazımda paylaşacağım.

Yani İsrail'in 2022 yılında İtalya'da düzenlenmesi beklenen yarışmadaki temsilcisini nasıl belirleyeceğine dair bilgileri sizlere aktaracağım.

İtalya’da 66’ncısı gerçekleşecek olan yarışma ile ilgili ülkelerin nasıl bir yol izleyeceklerine dair planlar ortaya çıkıyor.  Nasıl bir yol haritası izleyeceğini açıklayan diğer bir ülke de İsrail. Diğer yazılarımdaki gibi bu yazımda bir isim veremeyeceğim. 

Neden mi? Çünkü ülke bu yıl dünya çağında çok beğenilerek izlenen bir müzik eğlence programı olan X Factor'de birinci geleni İtalya'ya gönderebilme şansı olacağını duyurdu. 

İsrail, 2022 yılında geçen yıl olduğu gibi bu yılda X Factor İsrail yarışmasında birinci gelen ismin İtalya yolcusu olabilme şansı olduğunu açıkladı.  Yarışma tarihi ile henüz net bir açıklama yapılmadı. Açıklanan detaylar arasında X Factor İsrail adlı yarışmanın İsrail televizyon kanalı Reshet 13'te yayınlanacması ve jüri koltuğunda Simon Cowell, İsrail’e 2018 yılında birinciliği getiren Netta ile  Aviv Geffen'in oturması bekleniyor.

Ülke 2015'ten günümüze kadar müzik eğlence programlarındaki isimler arasından seçim yaparak ülke temsilcisini belirliyor. Bu yarışmalardan seçilen isimler bazen ilk 10 sırada Eurovision Şarkı Yarışması'nı tamamlıyor. Örneğin ülke  2018 yılında yarışmada birinci, 2015’te ise  dokuzunculuk derecesi elde etmesi bu duruma örnek olarak verilebilir.

Ama bazen işler ters gidebiliyor ve ülke yarışmada finale yükselemiyor. Tıpkı  2011-2014 yılları arasındaki gibi. 

Aslında bunun nedeni bence sadece seçilen isim ve şarkı ile bağlantılı değil. Yarışılan yarı final, yarı finaldeki ülkelerinde büyük bir etkisi oluyor. 

43 yıllık bir yarışma geçmişi olan ülke bugüne kadar yarışmada 4 kez birinci geldi.  İsrail ise bugüne kadarki yarışmalarda hiçbir ülkeden sıfır puan almadı. İnişli çıkışlı bir başarı grafiği olan ülke 2011-2014 yılları arasında finale kalamadı. 

 Eden Alene ise 65'incisi Rotterdam’da düzenlenen yarışmada ülkesini Set Me Free adlı şarkı ile temsil etme hakkını X Factor İsrail'den elde etmişti.

Comments