İkinci Yarı Finaldeki 7 Ülke Yeniden Sahnede İdi

Bu yıl 66. kez gerçekleşecek yarışmada prova heyecanı sürüyor.

14 gün boyunca Torino’da gerçekleşecek provalarda 40 ülke canlı performans sergileyecek ve provlar 14 Mayıs tarihinde tamamlanacak.

9 ve 10 Mayıs’ta ilk yarı finalde yarışacak, 11 ve 12 Mayıs’ta ise ikinci yarı finalde yarışacak ülkeler son provalarını yapacak. Ardından tüm ülkeler ulusal jüri karşısına yani müzisyenlerden oluşan kişilerin karşısına çıkacaklar.

Yukarıdaki hatırlatmanın ardından 2. yarı finalde yarışacak bazı ülkeler ikinci kez provalarını yaptılar. Geriye kalan ülkeler ise 6 Mayıs tarihinde 2. kez sahnede olacaklar.  Bakalım neler yaşandı?

FİNALANDİYA

Yarışmanın bence en iyi rock performans diye düşünüyorum. Sarı ve siyah tonlarının hem sahnede hem de kıyafetlerde kullanılıyor. Performansın başında vokalist elinde sarı bir balon tutuyor. Ayrıca grup solistinin sürekli sahnede koşması dikkat çeken bir detay. Ayrıca sahnede yer alan balonlar grup üyeleri tarafından hareket ettirtiliyor. İlk provadan farkı sarı balonların sahneye eklenmesi oldu. Geniş ve yakın plan çekim açılarıda kullanılmakta. Yardımcı sahneninde kullanıldığı performansın sonuna doğru grubun solisti paltosunu çıkarıyor ve sahneye bolca duman efekti veriliyor. Bence büyük finale kesinlikle kalacak bir performans.

İSRAİL

Her yıl performansını merakla beklediğim ülkelerden biri de İsrail. Bu yıl zor bir yarı finalde yarışıyor. Gelen ilk görüntülerde yoğun bir koreografiye sahip olduğunu anladım. Müziğin temposuna göre ışık ve çekim açıları değişiklik gösteriyor. Bu da performansı izlenir ve çekici hale getiriyor. Genç sanatçıya dört dansçı eşlik etmekte. Kırmızı, beyaz ve mavi renklerin yoğun kullanıldığı performansta şarkının adı arka ekranlarda yer alıyor.  Tüm kıyafetler ise beyaz oldu. Gözle görülür bir değişiklik ise sanatçının enerjisi. X Factor İsrail'de izlediğim zamanki ile neredeyse aynı. Ayrıca dansına harika çalışmış. Jennifer Lopez, Madonna, Beyonce gibi isimleri izler gibi oldum. Bu yıl büyük finale kalıp kalmayacağı konusunda emin değilim. Ama böyle bir performans mutlaka finalde olmalı.

SIRBİSTAN

Sırbistan bu yıl yarışmada farklı tarzda bir şarkı ve performans ile temsil ediliyor. Ulusal seçimler ile neredeyse aynı bir kostüm ve figurler mevcut. Ayrıca klise içinde yapılan bir seromoni havası sahneye taşınıypr. Ulusal seçmelerde tek gözle görülür fark ise şarkının sözleri ile ilgili altyazıların eklenmesi oldu. Ayrıca grafiklerde kullanılıyor. El yıkama ve el çırpma figürlerde led ekrana yansıtılıyor. Kırmızı ve beyaz renkler ağırlıklı olarak sahnede kullanılıyor. Benim dikkatimi çeken bir performans değil ama anlaşılan çoğu kişinin dikkatini çekti. Bence büyük finale kalmamalı.

AZERBAYCAN

Azerbaycan bu yarışma için ciddi şekilde çalışmalar yapan bir ülke. Yarışmanın en genç üyelerden biri olan ülke bu yıl güçlü bir ses tarafından temsil ediliyor. Biraz tiyatral yani hikayesi olan bir performans sahnede izleyeceğiz. Yakın çekimlerin ağırlıklı olduğu performans merdivenler ile bütünleşiyor. Performans sırasında bazen ekran ikiye bölünüyor, bazen birleşiyor. Performansın bir bölümünde ise genç sanatçıya bir danscı eşlik ediyor. Ciddi şekilde hazırlanan bir koreografi de sunuluyor. Şarkıda ise karanlık ve aydınlığın arasındaki mücadele anlatılıyor. Bu durum ayrıca sahneye taşınıyor. Bakalım şarkı sonunda karanlık mı kazanıyor yoksa aydınlık mı? Led ekranlarda şimşek ve yıldırım efektleri yer alıyor.  Ayrıca yapılan yorumlarda en yaratıcı sahne olarak ülke adlandırılıyor. Bu yıl Azerbaycan kesinlikle büyük finalde yer alır.

GÜRCİSTAN

Ve Gürcistan’da ikinci kez sahne aldı.  İlk provaya göre değişiklikler mevcut. Özellikle kamera çekim açıları gözle görülür şekilde değişti.  Daha çok yakın plan çekim eklendi. Tüm performans boyunca led ekranlarda sirk ile ilgili akla gelen tüm materyaller kullanılıyor. Ayrıca bu görseller sürekli olarak değişiyor. Grup üyeleri şarkının bazı bölümlerinde ise dans ediyorlar. Performans boyunca ışıklar ise her renkte kullanılıyor. Ben bu karmaşadan yoruldum. Çok beğendiğim söylenemez. Bence ülke bu yıl büyük finalde yer almaz.

MALTA

Ve Malta... Disco girl... Adeta sahnede ışıldayan diğer bir isim. Sahnesi, vokalleri, kamera açıları, ışıkları ve akla gelecek herşeyi ile sahnenin hakkında veren bir performans yorumu yapılıyor. Ama bazı bölümlerde ise durağan olduğu görüşü var. Bana göre Malta daha önceki yıllarda basit ama etkili pop şarkılar gönderiyordu. Özellikle düşük tempo şarkılarda daha başarılı oluyorlardı. Bence bu tarzlarına geri dönerler ise daha başarılı olabilirler. Neyse gelelim bu yıla. Adeta sahnede disko havası yaşatılacak bir performans. Altın ve gümüş tonları ağırlıklı olarak kullanılıyor. Performans ise genç sanatçının dumanlar içinde piyano çalması ile başlıyor.Şarkının ikinci bölümü ise daha hareketli. Sanatçı piyano çalmayı bırakıyor ve yardımcı sahneleri kullanıyor. Şarkı sonunda ise bir havai fişenk gösteri var. Sağlam bir pop şarkısı olmasına rağmen büyük finalde yer almayabilir.

SAN MARİNO

Yarışmanın en marjinal ve sıradışı performansı yeniden sahnede idi. Performansta çok fazla ateş ve kırmızı mevcut. Bu da akıllara hemen yoksa biz cehennem yanıyor muyuz yorumunu getiriyor. Zaten hard rock tarzında bir şarkıdan da beklenen sıradışı bir şov idi. Bunu bence gerçekleştirdiler. Hatta sahnede boğa figürünü de kullanarak farklı bir hava kattılar. Maneskin grubu ile benzer bir başlangıç var. Her iki şarkının başında açılan bir kapı var. Tek fark renginin kırmızı olması. Bu durum bence bir dezavantaj. Tüm performans boyunca ayrıca sahneden duman eksik olmuyor.  Bununla birlikte ateşler ve kıvılcımlar sahnede yoğun bir şekilde yer alıyor ve havai fişekler ile birlikte kullanınca gerçek bir final oluyor. Çok beğendiğim bir performans değil ama yine de dikkat çekiyor. Benzerlikler çok olmasına rağmen sıradışı bir performans. Büyük finalde yer olma şansı ise çok düşük.






 



Comments