Eurovision 2023 - Provalarda 1. Gün Tamamlandı



Yarışma resmen başladı.

İlk yarı finalde yarışacak 10 ülke sahne çıkış sırası ile Eurovision sahnesine çıkarak provalarını tamamladılar ve ilk kez bu devasa sahnede sahne aldılar.


Provaları yerinde izlemek başka, uzaktan izlemek farklı görüşler ortaya koyar.

Ben bu yazımda uzaktan izleyen bir takipçi olarak görüşlerimi sizler ile paylaşacağım.

Kaynak ise yarışmanın resmi sitesi... 

Provalardan objektiflere yansıyanlar ve benim izlenimlerim şöyle:

Norveç


4 dansı kendisine eşlik ediyor. Ulusal seçmeler ile benzerlik sadece kıyafette. Siyah pelerini sahneye taşıyan genç sanatçı altın renk bir kostüm tercih etti. Sahnede ise tercih edilen ışık rengi buz mavisi. Ayrıca led ekranlarda devase çubuklar var.  Üzülerek belirtmek isterim ki Norveç performansında alev eteklerini izlemeyeceğiz. Tabi bu ilk prova. Belki değişebilir. 

Malta

Ulusal finalde yer alan 3 farklı sahneyi sahneye taşıdı. Ayrıca sahnede Destiny'nin karton figürü de yer alıyor. Sarı renk olan bir park sandalyesi, bir elektrik direği, kırmızı araba ile kanepe sahneye taşındı. Son bölümde yine bir kıyafet değişikliği yaşanacak. Bu durumda ulusal final ile aynı. 



Sırbistan

Bugün sahne olan diğer bir ülke Sırbistan oldu. Ulusal seçmelerde sahnede yer alan tüm aksesuarları yani dev hortumları, yatağı ve dansçılar Liverpool'a taşındı. Ayrıca oyun grafikleri ile ses dalgaları yine karşımızda. Sahnede DUMAN efektleri yer alacağı kesinleşirken, ilk yarı finalde ateş efektinin kullanan ülke oldu. 



Letonya

Üzücü bir haber alındı ve Letonya temsilcilerinin bavullarının kaybolduğu bilgisi paylaşıldı. Bu sebeple sahnede izleyeceğimiz kıyafetler ilk yarı finallerde izleyeceğimiz kıyafetler değil. Ülkenin sahne performansı ulusal seçmeler ile aynı. Gelen ilk yorumlarda grubun solistinin duygularını çok iyi aktardığı, şarkıyı hissederek seslendirdiği yönünde.




Portekiz

Öğle arasından sonra performans sergileyen ilk ülke Portekiz oldu. Provaları takip edenler , "Müzikal filmlerini anımsatan bir performans izledik diyor. Özellikle şarkı başında piyanolu kısım bize I will Survive şarksını anımsattı" yorumunu yaptı. Ulusal seçmelerdeki bazı figürler tamamen çıkarıldı, kanepe de . Aynı kalan tek şey DANSÇILAR... Kırmız rengin hakim olduğu bir sahne içinde tüylerden oluşan KIRMIZI elbise ile Mimicat sahne aldı. Yani kırmızların kadını diyebiliriz. Ayrıca ses ile ilgili çok iyi yorumlar geldi. Ayrıca dansçıların kıyafetleri de kırmızı... Pembe eldivenler ise dikkatimi çekmedi değil.




İrlanda

Liverpool'da sahne alan diğer bir grup İrlanda temsilcisi Wild Youth. Performansta merdiven kullanıyorlar, Ayrıca led ekranlarda ise AT NALI sembolü tercih edildi. Ayrıca grubun solistinin ışıl ışıl bir kıyafet seçmesi ise başka bir detay. Üstelik altın rengi. Diğer bir detay ise alev ya da kıvılcım denilen PYRO yoğun bir şekilde performansta kullanılıyor. Yorumcular ise şarkının nakarat kısmının tüm salon tarafından söyleneceği görüşünü belirtiyor. Kulislerde yer alan bilgilere göre led ekranlarda jet görüntüleri kullanılacak. Ayrıca ışıklarda ise altın rengi tonu seçildi. Bu durumda kıyafet ile bütünleşiyor. 



Hırvatistan

Hırvatistan da Liverpool'sa sahneye çıkan ülke oldu. Tamamen çılgın ve diğer tüm performanslardan farklı bir konsept sahneye taşındı. Eleştirmenler ise farklı içerikteki şarkıların her zaman dikkat çektiğini söylüyor. Şarkının sonunda hava fişek gösterisi var. Ayrıca ulusal seçmelerdeki gibi sahnede soyunuyorlar. Ama bu olay şarkının 2. bölümünde oluyor. Füzeler tam da işte bu anda sahneye çıkıyor. Şapka ve elbise yani abartılı kıyafetleri ile dikkat çeken grup 9 Mayıs gecesi dikkat çekecek olan ülkeler arasında. HALK OYLAMASI'nın geçerli olduğu gecede ise bu performans büyük ihtimal ile finale kalır diye düşünüyorum. 




İsviçre

Yarışmanın en genç isimlerinden biri olan Reno Ferron ilk provasını yaptı. Şarkıda savaşın yaşattıkları ve insan üzerindeki etkilerini anlatılıyor. Yorumcular ise güçlü bir vokal olduğu görüşünde. Acaba bu durum finale çıkmasına yardım eder mi? 4 dansçı ile sahnede yer alan genç sanatçı ayrıca dans ediyor. Performansı izlerken o savaş draması ekrana yansıyacak diyor yorumcular. Çünkü kırmızı renk ışık ve havai fişekler bu duruma yardım ediyor. Ayrıca PYRO'lar bu performansta yine sahnede. Performans ayrıca sis efektleri ile de destekleniyor. Performansın bazı bölümlerinde ise sarı renk ile buz mavisi renk ışık kullanılıyor.


Moldovya

Moldovya temsilcisi de Liverpool'sa sahne aldı. Yorumcular Moldovya'yı beğendiler. Geçmiş yıllara kıyasla daha iyi diyorlar. Finale kalmaya yetecek mi? Bence yetecek. Çünkü performansta her şey var. Davullar, flüt ve daha fazlası. Vokalistleri de sahnede olacak. Vokaller ise boynuzlu şapkaları ile vikingleri hatırlatıyor. Her yıl bu yarışmada popüler dizileri hatırlatan performanslar oluyor. Onlardan biri bence bu yılki Moldovya. Ayrıca etnik melodilerin şarkıya eklenmesi ve bunun led ekranlar ve ışıklar ile bütünleşmesi performansı dikkat çekici hale getirdi diye düşünüyorum. Maskeler ile dikkat çeken dansçılar da sahnede sanatçıya eşlik ediyor. Bakır ve altın tonları ağırlıklı olarak performansta kullanılıyor.


İsveç

Günün son provasını İsveç yaptı. 2012 yılının kazananı Loreen yeniden sahneye çıktı ve aylardır cevabı beklenen sorular yanıt buldu. Ulusal finaldeki ışıklı platform geri döndü. Aynı boyut ile olmasa da Liverpool sahnesinde. Bu demek oluyor ki ulusal final ile aynı bir performans olacak. Ayrıca dumanlar yine sahnede. Ulusal performanstaki tırnaklar bu kez daha parlak. Elbise de biraz daha parlak. İlk gelen yorumlarda ise "İnanılmaz bir performans, ses. Her şey çok iyi" denildi.  Bu da demek oluyor ki bir sonraki yıl Eurovision İsveç'te olur. 

 

Rehersal Day 1- Reaction



Rehersal Schedule


Comments