Büyük Finalden Detaylar



Geçen yılın kazananı Kaluş Orkestra'nın ülkesine birinciliği getirdiği şarkının İngiliz sanatçıları tarafından seslendirilmesi ile gece başladı.
 
Klip ile başlayan performans sahnede taşındı. Bando ekibi ile geleneksel Ukrayna kıyafeti giyen dansçılar geçen yılın kazananına eşlik ettiler.

 Sonrasında ise gecede bayraklı sanatçı geçişleri yapıldı. Go_A, Jamala, Tina Koral ve Verka Serduckha da bu gösteride şarkılarını seslendirdiler. Ruslana'nın açılışta sahne de yer almaması dikkat çekti.

Bu inanılmaz gösterinin ardından sonuçlar sahnedeki yerini aldılar ve geceyi başlattılar. İnanılmaz dedim çünkü böyle görkemli açılışı uzun bir aradan sonra izledim.

Sunucular yarışma tarihinde hangi ülkenin kaç kez birinci geldiğine dair bilgileri aktardılar. Bence gizlice izleyenlere İSVEÇ bu gece bu yarışı kazanır mesajı gönderdiler.

Avusturya: 2. yarı finalden daha iyi performanstı. Şarkının nakaratı ise salondakiler ile birlikte seslendirildi. Bence sahneye ilk çıkmanın  dezavantajları onlara vız geldi.

Portekiz: Gönlümü feth eden kırmızıların kadını sahnede inanılmazdı. Birinci olmasada akıllarda kalan performanslar arasında olacak. Sanatçıya salondakilerin alkışla desteği  3 dakika boyunca sürdü.

İsviçre: Bence bu yılın en genç vokalleri arasından en iyisi. Luca Hanni'den bence daha çok akıllarda kalacak bir performans olacak. Yüzün hep gülsün. Yolun açık. Ülke uzun zaman aradan sonra güzel bir iş çıkardı. Bence ilk yarı finalde duygusunu daha çok hissettim.

Polonya: Gecenin en beğenmediğim performansları arasında. Azminden dolayı tebrikler. Fakat bu yarışmada nasıl yer aldığın hep hatırlanacak. Jüriden SIFIR alacak ülkelerden biri... 

Sırbistan: Tamamı ile kendimi oyun konsollarında bir oyunun içinde gibi hissettim. Ya da bir vampir temalı filmden bir karede... Görsel efektlerden çok sanatçının sesi ön planda olmalıydı. Yine performansta değişiklikler var. En fazla değişiklik yapan ülke oldu. 

Fransa: Eyfel kulesini resmen sahneye taşıdı. Sesi iddialı. Salondakiler genç sanatçı ile şarkısının bazı kısımlarını seslendirdiler. 

Kıbrıs: Bir yıl aradan sonra büyük final heyecanı yaşayan bir ülke. Ben çok beğenmedim. Kendini tekrar eden bir performans. Yaratıcılık şart. Bir de artık bu ALEV efektlerini kullanmayın. Her performansta iş yapacak diye birşey yok. Bir de detay. Genç isim sadece Avrupa ve Avusturalya'ya teşekkür etti. Ya Kıbrıs?

İspanya: Enerjisi yüksek performanslar arasında. Ama ilk bölümde yer alması şarkının unutulmasına umarım neden olmaz. Ulusal seçimlerde bence daha iyiydi. Duyguyu fazla hissedemedim.

İsveç: 2012 yılının kazananı yeniden sahnede ve yine herkesi büyüledi. Fazla söze gerek yok bence. Yorum yapacak bir durum bulamadım. Tarihler yazan kadın. Performansı bittikten sonra en çok alkışlanan ülke.

Arnavutluk: Gecenin bence en kendi kültürüne has müziği seslendiren ülke. Gecenin en iyi kostümü bence onlara ait. Ses konusunda ise inanılmaz. İyi ki finale kaldılar. 

İtalya:  2023 yılının en iyi besteci ödülünü alan ülke.  2020 yılındaki en iyi erkek vokaller arasında bence. Ulusal seçmelerden çok çok daha iyi.  

Estonya: Gözlerim dolu dolu oldu dinlerken. Hem üzüntü hem de tebessüm bir arada. Genç sanatçı biraz karanlıkta kaldı. Onun dışında herşey H A R İ K A.... Umarım hak ettiği oyları alır.

Finlandiya: Tam bir parti havası yaşattı. Ren uyumu, eşekler ve ışıklar harika. Her şey ile tam birinci olma adayı. 

Çekya: Kız gücünü iliklerimize kadar hissettiğimiz bir performans. Bence kıyafet rengi farklı olmalı idi. ilk yarı finalde yer alan ses sıkıntısı giderildi ki seslerini daha net dinledim.

Avusturalya: Yarışmanın en genç üyesi ve bu yılın en iyi rock performansı bana göre. Yarışmayı ilk 13'te tamamlayacak bence. 

Belçika: Şapkaların efendisi. Vokalleri ile en uyumlu sanatçı bence. Güzel iş çıkardı bence. 

Ermenistan: Brunette. Güzelliği ve sesi ile yarışmada bende varım dedi. Mücadeleci ruhunu sahneye koydu. Çok da iyi oldu. Şarkının dans bölümü ise harika oldu.

Moldovya: Gecenin en dikkatimi çekmeyen performanslar arasında. Şamanizm iş yapmaz bence. Flüt çalan dansçı hattına oyları toplarlar. Şarkının son bölümlerinde ise ses sıkıntısı yaşandı. Nefesi yetmedi.

Ukrayna: Yenilmezler filmi mi desem, Terminatör mü desem ya da Yıldız Savaşları mı desem karar veremedim. Ülke bayrağının renklerini tamamen sahneye taşıdı. Çok da beğenmedim. Sempati oylarını yine toplar. Çünkü verdiği mesaj yine aynı. 

Norveç: Kraliçe yeniden sahnede. Vay.. Alessandra geri döndü. Sahneyi yıktı. Vokaller ile daha uyumlu ve sesi daha güçlü. 👑

Almanya: Bol bol alevler ve kırmızı sahnede. Solist bazen performansta yetersiz kaldı. Sesi bazen titredi.  Gecenin en çok ışıkların kullanıldığı performans oldu.

Litvanya: Kıyafet rengi ve kullanılan efektler keşke kontrast renkler olsaydı. Şarkının başında çünkü sanatçı çok net görünmedi. Sanatçının kulaklığı ile sorun yaşadığı kameralara yansıdı. Enerjisini biraz düşük buldum. 

İsrail: Gecenin en iyi dans performansı. U N I C O R N... Bir ömür dinleyeceğim bir şarkı. İlk yarı finale göre daha güçlü ve daha güler yüzlü. Sahne yıkıldı resmen...🦄🦄🦄🦄🦄

Slovenya: Finale yakışır performanslar arasında. Seyircinin coşkusunu tavan etmede de başarılı. Resmen sahnede eğlendiler. Enerjileri harika. Seyircinin desteği ise tam.

Hırvatistan: Bu yılki yarışmada hakkından fazla oy alan iki ülkeden biri Hırvatistan. Diğeri ise Polonya. Konumuza yani Hırvatistan'ın performansına geri dönelim. Ses yok, sadece GÖRÜNTÜ var. Sempati oyları ile buraya geldi. 

İngiltere: Ev sahibi ülkede alkışlar ile sahnede idi. Hem de 3 dakika boyunca. POP ART ile MÜZİĞİ birleştiren bir isim oldu. Bu gece beni en çok şaşırtan iyi anlamda şarkı oldu. Tebrikler Mae Muller...

Böylelikle 26 ülke tüm performanslarını sergilediler ve oylama başladı.

Oylama sırasında ise İngiltere 2022 temsilcisi Sam Ryder sahne aldı ve yeni şarkısını seslendirdi.

Mahmood, Neta, Dadi Freyr ile Cornelia Jakobs İngiliz şarkıları arasındaki klasikleri seslendirdiler.

Gecede İngiltere'ye en son birincilik getiren Sonia da unutulmadı ve morlar içinde şarkısını seslendirdi.

Ayrıca, Duncan Laurence sahnede You Will Never Walk Alone adlı şarkıyı seslendirdi, Ruslana ise performansa kayıt görüntüler ile katıldı.

Tüm konuk sanatçıların performansları sonrasında oylama sona erdi.

Ve oylama başladı. Ulusal jüri puanları şöyle:
Ukrayna 12 puanı İsveç'e verdi.
İtalya 12 puanı İsrail'e verdi.
Letonya 12 puanı Estonya'ya verdi.
Hollanda 12 puanı İsveç'e verdi.
Malta 12 puanı İsveç'e verdi.
Moldovya 12 puanı İsveç'e verdi.
İrlanda 12 puanı İsveç'e verdi.
San Marino 12 puanı İtalya'ya verdi.
Azerbaycan 12 puanı İsrail'e verdi.
Avusturya 12 puanı İtalya verdi.
Fransa 12 puanı İsrail'e verdi.
Finlandiya 12 puanı İsveç'e verdi.
Belçika 12 puanı Avusturya'ya verdi.
Almanya 12 puanı İsveç'e verdi.
Portekiz 12 puanı Avusturalya'ya verdi.
Hırvatistan 12 puanı İtalya'ya verdi.
Estonya 12 puanı İsveç'e verdi.
Ermenistan 12 puanı İsrail'e verdi.
Polonya 12 puanı İsrail'e verdi.
Romanya 12 puanı İtalya'ya verdi.
İzlanda 12 puanı Avusturalya'ya verdi.
Sırbistan 12 puanı Slovenya'ya verdi.
Kıbrıs 12 puanı İsveç'e verdi.
Norveç 12 puanı Finlandiya'ya verdi.
İsviçre 12 puanı Çekya'ya verdi.
Avusturalya 12 puanı Belçika'ya verdi.
Danimarka 12 puanı İsveç'e verdi.
İspanya 12 puanı İsveç'e verdi.
İsrail 12 puanı İsveç'e verdi.
İsveç 12 puanı Finlandiya'ya verdi.
Gürcistan 12 puanı Belçika'ya verdi.
Çekya 12 puanı Ukrayna'ya verdi.
Slovenya 12 puanı İtalya'ya verdi.
Yunanistan 12 puanı Belçika'ya verdi.
Arnavutluk 12 puanı İsveç'e verdi.
Litvanya 12 puanı İsveç'e verdi.
İngiltere 12 puanı İsveç'e verdi.

Sırada halk oylaması var...

Almanya: 15 puan
Hırvatistan: 112 puan
Polonya: 81 puan
Sırbistan:16 puan
İngiltere: 9 puan
Arnavutluk: 59 puan
Moldovya: 76 puan
Slovenya: 45 puan
Portekiz: 16 puan
Norveç: 216 puan
Fransa: 50 puan
Ukrayna: 189 puan
İsviçre: 31 puan
Kıbrıs: 58 puan
Ermenistan: 53 puan
Litvanya: 46 puan
Çekya: 35 puan
İspanya: 5 puan
Avusturya: 16 puan
Belçika: 55 puan
Avusturalya: 21 puan
Estonya: 22 puan
Finlandiya: 376 puan
İtalya: 174 puan
İsrail: 185 puan
İsveç: 243 puan



 



Comments