Eurovision 2023 - Provalarda 2. Gün Tamamlandı



Yarışmada hem ilk hem de ikinci yarı finalde yarışacak bazı ülkeler ikinci günde sahne aldı.

Provaları yerinde izlemek başka, uzaktan izlemek farklı görüşler ortaya koyar.

Ben bu yazımda uzaktan izleyen bir takipçi olarak görüşlerimi sizler ile paylaşacağım.

Kaynak ise yarışmanın resmi sitesi... 

Provalardan objektiflere yansıyanlar ve benim izlenimlerim şöyle:

İşte 2. güne yansıyanlar...


İsrail

Günün ilk provası İsrail'den geldi. Bir kutu ve dönen kamera etekleri ile başlayan performans insanı içine çekiyor diyor provayı izleyenler. Ayrıca bu şarkının salonda hep bir ağızdan söyleneceği görüşünde... Ayrıca  genç isime 5 dansçı sahnede eşlik ediyor. Kostümleri pembe ve siyah renklerinde. Noa Korel'in tüm performans boyunca dans ettiği ve izleyiciyi kendine bağladığı yönünde de yorumlar var. Ama tüm bunları görmek için Salı gününü beklememiz gerekiyor. Sanıyorum ki Noa Kirel dediğini yaptı ve yarışmayı kazanmaya geldi. PYRO yani alevler bu performansa dahil ama şarkının sonunu beklemek zorundasınız. Şarkının sonuna doğru ise bir süpriz sizi bekliyor. Noa Korel performans sonunda mayo ile kalacak ve şarkısını öyle tamamlayacak. Bence TEL AVIV bekle bizi. 2024 rotası belli gibi...


Azerbaycan

Tüm hareket, ışık ve görsel şov izledikten sonra Azerbaycan sahne oluyor. İsrail'in tam tersi bir performans sergilediler. Sade ve yalın bir performans izlediklerini söylüyor yorumlayıcılar ya da daha doğrusu provaları izleme hakkı olan gazeteciler diyelim. Kalp şeklinde bir podyumda şarkılarını söylüyor ikili. Ayrıca yeşil ve mor renk takımları güzel bir kontrast oluşturuyor. Klipten bazı farkılıklar var. Örneğin şapkalarını Liverpool sahnesine getirmediler. Kim bilebilir belki onlarında valizleri Letonya temsilcileri gibi kaybolmuştur :) 



Çekya

Çekya da ilk provasını yapanlar arasında idi. Pembe renk ilave saç ve kıyafetler ile dikkat çeken bir performans. Saçları ile avatar filmi anımsattılar. Ayrıca led ekranlarda şiddeti anımsatan figürler var. Eller gibi.. Ayrıca şarkı sözleride led ekranlara yansıtılıyor. Performans boyunca dans etmeleri de dikkat çekiyor. Provayı izleme şansı olanlar belirtiyor. "Bu kızların dans uyumu harika"... Gerçekten yalan yok bende renk uyumunu ve led ekranların uyumunu yani şarkı ile bütünleşmesini sevdim. Bir bütün olarak bizlere sunuyorlar. 


Hollanda

İlk yarı finalde yer alan bir diğer ülkede Hollanda. Performansı izleyenler birden çok duyguyu hissettiklerini belirtiyor. İyiyi ve kötüyü, rüyayı ve gerçeği, hüznü ve neşeyi. Siyah ve beyaz renk kıyafetler ile ikili karşımıza çıkıyor ve ilk yarı finali geçmek için performanslarını en iyi şekilde sergilemek istiyorlar. Dönen küçük bir sahne üzerinde şarkılarını söyleyen ikilinin performansı ise arka plandaki ışıklar ile destekleniyor.  Kameranın etraflarında dönmesi ise farklı bir atmosfer yaratıyor. PYRO kullanıp kullanmadıklarına dair bir bilgi yok. Fakat sis efektini kullanıyorlar. 


Finlandiya 


Yeşiller içindeki kıyafet ve siyah deri pantolonu ile dikkat .eken Kaarija ilk provasını yaptı. Ayrıca ulusal finalde sahnede olan ve pembe renk kıyafetleri ile dikkat çeken dansçılarda sanatçıya Liverpool'daki sahnede eşlik ediyor. Liverpool'daki sahneye sadece sanatçılar taşınmadı. Tahta kutular ve daha fazlası da var. Ama belirtmeden geçmek istemiyorum. Kaarija her zaman gülüyor. Bu da onun bence pozitif olması ile ilgili diye düşünüyorum. Hep bir hayalim var. Onunla röportaj yapmak, umarım gerçek olur. Prova ile ilgili yorumlara geri dönecek olursam gelen ilk yorumlar olumlu. Kaarija'nın performansında dans etmek hissi tavan yapacak diyor provaları izleyenler. Havai fişekler ve alevlerde performansın ikinci bölümünde yer alıyor. Led ekranlarda ise tırtıl görüntüsünün olduğu ve bu noktadan itibaren performansa dikkat etmemiz gerektiğinin de altı çiziliyor. Yoksa Kaarija kelebek olup uçacak mı? Tüm bu merakla beklenen soruların yanıtı ise Salı gecesi cevaplanacak.


Danimarka

İkinci yarı finalde ilk sırada yer alan Danimarka ilk provasını yaptı. Provayı izleyenler ise çok şiirsel bir performans yorumunu yaptılar. Pembe tonların hakim olduğu bir kostüm tercih ettiği gelen bilgiler ararsında. Dönen bir platform üzerinde şarkısını seslendiriyor ve platform üç kısımdan oluşuyor. Her platformdan geçişte ise farklı bir ışık sahneyi aydınlatıyor. Bulutlardan kalp simgesine kadar yani klipte izlediğimiz tüm emojiler LED ekranlarda yer alıyor. Yorumlar gösteriyor ki genç ismi izlerken kendimizi rüyalar aleminde hissedeceğiz. Prova sonrası bir açıklama yapan genç isim yarı finalde farklı bir kıyafet giyeceğini söyledi.

Ermanistan

Ermenistan temsilciside ilk provasını yaptı. Klipte olan titreşimler Liverpool'daki sahneye taşındığını belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Krem ve beyaz renk arası bir kıyafet ile sahneye çıkan genç isim elbisesinin üzerindeki detaylar daha doğrusu motifler dikkat çekiyor. Yani ne kadar modern bir kıyafet olursa olsun sanatçı ülkesinin kültürünü kıyafetlerine yansıttı diyebilirim. Uzun takviye saçlar da klipteki gibi sahnede de karşımıza çıkıyor. Genç isim ekstra bir platform üzerinde şarkı söyleyerek performansa başlıyor. Performansı boyunca LED ekranlarda dönen grafikler kullanılıyor. Bu grafikler ise şarkıdaki tempo değişikliklerine göre yapıldı. Bu da şarkı ile bütünleşiyor. Işıklardaki değişimde şarkıdaki tempo değişimlerine göre ayarlandı. Hatta performansın bir yerinde sahne kararıyor. 


Romanya


Romanya temsilcisi pikaçulu sarı renk çorapları ile dikkat çekti. Hem klip hem de ulusal seçim performanslarından farklı bir performans Liverpool sahnesine taşındı. Kıyafet tercihi ise bir takım elbise ama pantolon yerine genç isim parlak bir şort tercih etti. Yani hem spor hem de şık olmaya çalıştı galiba. Kim bilebilir yukarıda belirttiğim çoraplarına dikkat çekmek isteyebilir. Şarkının ilk kısmı çok sade. Sahnede genç ismi ve gitarını izleyeceğiz. LED ekranlarda ise mavi renk hakim. İkinci kısımda ise yani rock kısımda dansçılar sahneye çıkıyor ve dramatik bir final ile şarkı sona eriyor. Dansçılar ise sahnede değil LED ekranda beyaz bir elbise ile karşımıza çıkıyor. 

Belçika

Belçika temsilcisi Gustaph beyaz ceket, pembe pantolon ve pembe gömlek ile Liverpool sahnesinde ilk provasını yaptı. Vokaller ise siyahlar içinde ona eşlik ediyor. Önceden belirtelim ki ŞAPKA yine sahnede :). Provaları izleyenler başarılı bir pop şarkısının sahnede icra edildiğini belirtiyor. Ulusal seçimlerde ve klipte izlediğimiz arka plan görüntüleri LED ekranlarda kullanılıyor. Ayrıca sahneye merdivende getirildi. Rengarenk görüntülerin ve ışık şovlarının olacağı bir performans olacak. Fazla detay vermeyen gazeteciler ise "PERŞEMBE GÜNÜNÜ BEKLEYİN" diyor.


Kıbrıs


Provaların 2. gününde Kıbrıs temsilcisi Andrew Lambrou Liverpool'da prova yapan son isim oldu. Davul ritmini hem zemin hem de LED ekranlarda hissedilecek bir performans bizleri bekliyor. Provaları izleyen gazeteciler genç ismin ismini güçlü bulduğunu belirtiyor. Acaba finale kalmak için yeterli olacak mı? Bunu bilemeyiz. Perşembe gecesi belli olacak. Ama bence çok şansı olmayacak gibi. LED ekranlarda ayrıca devase ateş görüntüsü ile devasa şelale görüntüleri genç isme performansı boyunca yani 3 dakika boyunca eşlik ediyor. Kıyafet seçimi ise çok sadece. Sanıyorum sporcu kimliğini seçmek için seçilmiş diye düşünüyorum. Ben bu yıl Kıbrıs'ı listeme almadım ama bazı isimler Kıbrıs'ı büyük finalde izleyeceğimizi söylüyor. PYRO kullanmayı seven ülke bu yılda geleneği bozmadı. 4 sıra şeklinde PYRO kullanılan performansta sis efektleri de kullanılıyor.

Recation - Day 2



Comments