Eurovision 2023 - Provalarda 3. Gün Başlıyor


İlk iki gün geride kaldı.

Bugün 10 ülke daha ilk kez sahne deneyimi yaşayacak.

Yarışmada ikinci yarı finalde yarışacak son 11 ülke provaların üçüncü gününde sahnede olacak ve ilk deneyimini yaşayacak.

Provaları yerinde izlemek başka, uzaktan izlemek farklı görüşler ortaya koyar.

Ben bu yazımda uzaktan izleyen bir takipçi olarak görüşlerimi sizler ile paylaşacağım.

Kaynak ise yarışmanın resmi sitesi... 

İşte 2. güne yansıyanlar...


Estonya

Sahneye ilk piyanoyu taşıyan ülke Estonya oldu.  Alika açık mavi renklerinde bir elbise ile sahnede olacak. Yani ulusal seçmelerde izlediğimiz piyano Liverpool sahnesine taşındı. Provayı izleyenler ise Alika'nın sesinden etkilendiğini ve güçlü olduğunu belirtiyor. Performans ışıklandırmalar ve grafikler ile desteklenerek güzel bir atmosfer yaratılıyor. Anlaşılan genç isim hem göze hem de kulağa hitap edecek gibi. Sarı tonunda ışıkla kıyafeti sanatçının bütünleşiyor. Ayrıca takım elbisesinde yer alan kuyruk detayı bence harika oldu. LED ekranlarda ise su teması hakim.

 

İzlanda

İzlanda'da ilk kez sahne deneyimi yaşadı. Güçlü sesi ve enerjisi ile herkesi büyülemiş olsa gerek. Çünkü provaları izleyenler ondan övgü ile bahsediyor. Gümüş renk kıyafeti ise ulusal seçmelerdeki kıyafeti ile benzerlik gösteriyor. Genç isim sahnede tek değil ve dansçılar ona eşlik ediyor. Ayrıca sanatçı sahnede dansçıları ile birlikte dans ediyor, yerinde duramıyor. LED ekranlarda ise çatlak toprak zemin ile ağaç silüeti görüntüleri yer alıyor. Yani yeşil renkte kullanıldı. Mavi ve mor tonlarında kullanılan ışık ise sanatçının kıyafetini ön plana çıkartıyor. Şarkının bir yerinde ise sanatçı ceketini çıkartıyor ve performansına öyle devam ediyor. Devasa ayçiçeği ise LED ekranlarda dikkat çeken diğer bir detay.


Yunanistan

Toprak rengindeki takım elbise ile sahnede ilk sınavını verdi. Takım elbise biraz modernize edilerek sportif hale getirildi. Pantolan yerine ise ŞORT tercih edildi. Siyah renk botlarda diğer bir detay. LED ekranlarda ise kendi görüntüsü var. V harfi de ekranlarda kullanılıyor. Ara ara LED ekranlarda Yunan alfabesinden harfler ile analog saat görüntüsü kullanılıyor.Provaları takip edenler ise "Sesinin gücü ile ön planda" diyor. Sahnede yerinde duramayan yarışmanın en genç katılımcısı ise yerinde duramıyor ve sürekli zıplıyor. Acaba heyecandan mı yoksa klibindeki performansı mı sahneye taşıdı? Bence klibindeki hareketleri Liverpool'daki sahneye taşıdı. Duman efekti ise ara ara kullanılıyor. Ayrıca pyro yani kıvılcımlarda bu performansa yer alıyor ve şarkının ritmine göre kendini gösteriyor. 


Polonya

İlk prova heyecanı yaşayan diğer bir ülke Polonya oldu. Açıkçası genç ve güzel sanatçıdan ben daha seksi bir kıyafet beklerken turuncu renk ağırlıktaki bir elbise ile sahne aldı. Mor renk ile elbise destekleniyor. Performans ilerlerken ise kıyafet değişimi oldu ve genç isim güzelliği ile bizleri büyüleyecek gibi... Özetlemek gerekirse tam yazı bize anlatan bir elbise. Blanka şarkısında tek olduğunu söylüyor fakat sahnede tek olmayacak. Çünkü 4 dansçı kendisine eşlik ediyor. Performansın sonuna doğru ise yapılacak havai fişek gösterisi ile farklı bir atmosfer yaratılıyor. Tropikal bir adada tatil yaşamak ister misiniz? O zaman bu performansı izlemenizde fayda var.

Slovenya

Provaları izleyen gazetecilerin bir yorumu ile başlamak istiyorum. "Maneskin hem ekran karşısında hem de mekandaki kişiler ile iletişim kurmuştu. Joker Out adlı grupta bunu yapıyor". Bu çok iddialı bir yorum. Bende bu düşünceye katılıyorum. Zaten enerjileri yetiyor, şarkı yetiyor. Bence büyük finalde açılış şarkısı adaylarından biri... Rengarenk kıyafetler ile ilk provasını yaptılar. Özellikle solistin pembe renk pantolunu dikkat çekiyor. Diğer grup üyeleride solist ile uyumlu renklerde kıyafet tercih ettiler. Rengarenk kıyafetleri gerçekten insanı yaz moduna sokuyor. Bence partiye hazır olalım. 


Gürcistan

Gürcistan'da ilk sahne deneyim yaşayanlar arasına katıldı. Rüzgar efekti için vantilatörlerin ağırlıklı olarak kullanıldığı bir performans bizleri bekliyor. Video klipteki ile hemen hemen aynı bir beyaz elbise ile karşımıza çıkan sanatçının kolundaki aksesuar göz alıcı. Arka plandaki LED ekranlarda ise galaksi ile ilgili görüntüler, bulutlar kısacası gökyüzü denince akla gelen tüm görüntüler var. Kullanılan ışık tekniği ile de adeta farklı bir evren yaratılıyor. Hem sahne üzerinde kullanılan duman efekti hem de LED ekranlardaki bulutlar ile şarkıcı adeta şarkısını bulutlar üzerinde seslendiriyor. Provaları yakından takip edenler sanatçının sesini ne kadar güçlü olduğunun altını çiziyor. Bence o gökyüzünün kraliçesi olacak.


San Marino

İkinci yarı finalde yer alan San Marino da ilk sahne deneyimini yaşadı. LED ekranlarda ise ağırlıklı olarak kırmızı ve siyah renk grafikler kullanılıyor. Ayrıca bu grafiklerde birden çok dudak sembolü kullanılıyor bazen ise emojiler kalp ile göze dönüşüyor. Arka ekranları kullanarak devasa sütunlar arasında performanslarını sergiliyorlar. Yani ulusal seçmelerde kullanılan arka plan görüntüleri tamamen farklı bir şekilde. San Marino temsilcileri ise siyah ve ışıltılı kostümlerden yana tercihlerini yaptılar. Sanıyorum bu kadar kırmız ve pembe arasında siyah rengin uyumlu olacağına inanıyorlar. Grubun solisti bazen yerde yani döner sahnede bazen ise zıplayarak performansını icra ediyor.


Avusturya

Herkesin gibi benimde merakla beklediğim bir ülke olan Avusturya'nın performansı ilk kez görücüye çıktı. Kırmızı, beyaz ve siyah renkteki elbiseler ile sahnede olacaklar. Ayrıca LED ekranlarda ses dalgaları ağırlıklı olarak kullanılıyor. Dans figürleri, parodi ve esprilerinde video klipteki gibi Liverpool sahnesine taşındı. Provaları izleyenler ise bu ikili ile birlikte hem televizyon karşısındakilerin hem de sahne önündekilerin dans edeceğini söylüyor. Devasa daktilo nerede diye merak mı ediyorsunuz? 11 Mayıs tarihinde Liverpool'daki sahnede olacak. Üstelik de kocaman... Kullanılan efektler ile de ikiliye binlerce dansçı LED ekranlarda eşlik ediyor. Pikselden oluşan insan figürleride LED ekranlarda kullanılanlar arasında.


Arnavutluk

Ulusal seçmelerde sadece solistin siyah kostümü varken Liverpool'daki sahnede tüm ekip siyah renkten yana tercihini kullandılar. Yani grubu 2. yarı final gecesinde siyahlar içinde izleyeceğiz. Provayı izleyenler ise aile ve birliktelik mesajının izleyenlere aktarıldığını belirtiyor. Zaten kalbi izlediyseniz yine hikaye bu yönde idi. Bir ailenin acısı ile tatlısı ile geçmişten bugüne neler yaşadığı anlatılıyordu. LED ekranlarda ülke bayrağı renkleri olan siyah ve kırmızı renkli harmoniler, figürler ve daha fazlası kullanılıyor. Ayrıca yapılan ışıklandırma ile dramatik anlar yaratılıyor. Performans sırasına PYRO kullanılacak yani alevleri izleyeceğiz. Bu efektler ise şarkının temposunun yükseldiği yerlerde olacak diye düşünüyorum. Ayrıca performans sonrasında solistin ağlayacağı ve makyajının akacağı söylentileri kulislerde dolaşıyor.


Litvanya

Sanatçı ulusal seçmelerdeki gibi yine kostümünde turuncudan yana tercihini kullandı.  Tek bir fark var. Modeli değişti, ekstra parçalar eklendi. Bu durum ise farklı bir atmosfer yarattı bence. Ayrıca sanatçının başında çiçek figürlerden oluşan bir taç var. Adeta Bahar Tanrıçası'nı andırıyor. Liverpool'daki sahnede sanatçıya 4 tane de yardımcı vokalisti eşlik ediyor. Onların kıyafet tercihi ise siyah oldu. Provaları izleyenler ise şarkıdaki davul ritminin salonu inlettiğini belirtiyor. LED ekranlarda ise mavi tonlarda kullanılan farklı semboller ile kontrast yaratıldı. Sade ama etkili bir performans. Bence başarılı isim baharı müjdeleyen bir performans hazırladı. LED ekranlardaki temalar ise ülkenin kendi kültürüne ait figürler. 


Avusturalya 


Günün son provasını yapan ülke Avusturalya oldu. Grubun üyeleri kareli ve parlak renklerden oluşan takım elbiseler tercih etti. Provaları izleyenler ise grubun adeta 80'ler havası yaşatacağını ve Avusturalya'nın belki de en iyi derslerden biri olacağı görüşünde. Ben değerlendirme yapmadan ilk görsellere baktım. Sahneyi bence en iyi kullanan ülke. Ayrıca öyle bir çılgınlık yaptılar ki sahneye gerçek bir araba taşıdılar. Solist bazen şarkıyı araba içinde bazen ise dışında seslendiriyor. Görüntülerden öyle bir anlaşılıyor ki araba sanki grubun bir üyesi. Yani şarkı ile bütünleşti. Performans hem PYRO hem de havai fişekler ile destekleniyor. Mavi, kırmızı, pembe ve mor ışıklar ile de performans destekleniyor. Bence gecenin en iyi rock şarkısı. 



Live Programme with Paco (From Spain)


Comments