İlk Yarı Finalden Detaylar


67. kez gerçekleşen yarışmada ilk yarı final  başladı.

Etkinlik küçük bir çocuğun Liverpool'da yarışmanın gerçekleşmesini öğrendiğini ve ardından  etrafındaki herkese söylemesi ile başlıyor. Ayrıca tanıtım filminde Ukrayna kültürü ile ilgili detaylarda yer alıyor. Kral ve kraliçe ile eski ülke temsilcileri de ara ara gösterildi.

Açılış ise sahnede dumanlar içinde yürüyen bir çocuk ile başladı. Sahnede yürüdükten sonra bir başka çocukla buluşup dans ediyorlar. Sonrasında ise birbirlerini kucaklıyorlar. Tıpkı bu yıl ki organizasyona ev sahipliği yapan Ukrayna ve İngiltere gibi.

Çocukların ardından Ukraynalı ve İngiliz sanatçılar sahnede şarkılar seslendirdiler ve gecenin sunucuları sahneye çağrıldı. Kıyafetler ise bu yılki tema ile uyumlu. Gökkuşağı renkleri sanatçıların kostümlerine yansıdı.

Geçen yıl yaşananlar ile konuşmalar yapıldı ve Ukrayna'nın neden ev sahipliği yapamadığı anlatıldı. İngiltere'ye ev sahipliğinden dolayı teşekkür edildi.

Sonra ise geleneksel açılış konuşması yapıldı.

Post kartlarda ise İngiltere ve Ukrayna ile ilgili yerler gösterildi. Ayrıca katılımcı ülkelerdeki önemli merkezlere de yer verildi.

NORVEÇ: Norveç kendi ülkesinin seçmelerinde daha iyiydi. Liverpool'daki sahnede o kadar iyi performans sergilemedi bence. Ses sıkıntılı gibi geldi. Kıyafet ve grafikler güzeldi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ülke büyük finale kalır.

MALTA: Norveç'te yer alan ses sıkıntı Malta'daki performansta yok idi. Tüm salonu coşturdu ve şarkının bir bölümü birlikte söylendi .Büyük finale kalma şansı bence yüksek. Ama kalamayabilirde. 

SIRBİSTAN: Kendimi bir video oyununda hissettim. İçinde vampirlerin olduğu... Genç ismin daha çok sesini duymak isterdim. Ne kadar beğenmesem de halktan oy alacak ve büyük finalde izleyeceğiz.

LETONYA: İlk yarı finalistlerden biri olan Letonya da sahne aldı. Loş ortamda başlayan performansta tempo yükselmesine rağmen fazla ışıklandırma yapılmadı. Sanıyorum ülkenin kendi tercihi. Bence büyük finale kalmaz.

PORTEKİZ: Kırmızıların kadını sahnede bizlere müzikal havası yaşattı. Provalardaki ses sıkıntısı yok idi. Şarkısını salondakilerin alkışları ile seslendiren Mimicat büyük finalde yarışır diye düşünüyorum. Ses ve sahne açısından ise Norveç'e göre çok iyiydi.

İRLANDA: Merdivende başlayan performans finale geçmeye yetecek mi? Yoksa Elvis Presley ya da Fredy Mercury tarzı kıyafet sempati oylarını toplar ve finale kalır mı? Bence ülke finalde kalmaz. Ses ve performans çok basit kaldı bence.

HIRVATİSTAN: Gecede en çok alkış alan performanslar arasında idi. Sesleri çok da iyi. Ulusal jüri ilk yarı finalde oy kullansaydı ülkeyi büyük finalde izleyemezdik. Fakat verdiği mesaj ile halktan sempati oylarını toplar ve büyük finale kalır. Umarım finale kalma hakkı olan bir ülkenin de önünü kesmez.

İSVİÇRE: Dumanlar içinde performansına başlayan genç isim bence gecenin en iyi sesleri arasında. Modern dans ile bence çok uyumlu oldu. Büyük finale kalır. 

İSRAİL: Büyük finalde kesin olacak ülke İsrail'de performansını sergiledi. Şarkının nakaratı ise katılımcılar ile söylendi. Ara ara ses yetersiz kaldı. Fakat dans performası inanılmazdı.

MOLDOVYA: İlk yarı finalin en otantik performansı. Görsel, grafik ve ışıklar ile izleyeni sahneye bağlayan bir sahne gösterisi. Ülke kesin büyük finalde. Sebebi ise flüt çalan dansçı. Ses bazen yetmedi. Sanıyorum genç isim enerjisini daha çok dansa ayırdı.

İSVEÇ: Herkes kabul etsin gecenin en etkili performansları arasında idi. Hatta en iyi performansı oldu bence. Kim ne derse desin kadın yani Loreen bir efsane... Ve yarışmayı kazanmak için geri döndü. Tek rakibi ise Finlandiya...

AZERBAYCAN: Ne kadar da sevdiğim ve bu yarışmayı önemseyen ülkeler arasında olan Azerbaycan bence bu yıl sınıfta kaldı. Ne kadar bizlere BEATLES grubunu hatırlatsalarda büyük finale kalamayacaklar. Film gibi bir performans.

ÇEKYA: İlk yarı finalin en iyi post kartı onlara ait. Yani tanıtım videosu. Çekya provalardaki videolardan daha iyi. Sanırım yarışmaya geri döndüler. Ama kazanmaya yetmez bence. Büyük finalde yer alacak bir performans. Fakat sahne çok boş kaldı. Son bölümdeki dansı klipteki gibi erkekler ile yapsaydılar daha etkili olurdu. Kıyafet renk tercihi pembe değil de MOR olmalıydı.

HOLLANDA: Çok sade bir performans. Gecenin bence en uyumlusuydular.  Erkek vokalin sesi yer yer yetersiz kalsada kadın vokal harika idi. Büyük finalde izleyemeyeceklerimiz arasında.

FİNLANDİYA: Gecenin  merakla beklenen ülkesi olan Finlandiya da performansını sergiledi. Gecenin bence sahne olarak en iyisi. Halk oylamasından bence en yüksek oyu alır. Büyük finalde kesin izleriz. Umarım açılış şarkısı olmaz. Salonu en çok çoşturan performans oldu.

OYLAMA VE SONRASI

Tüm performanslar  reklamlar ile birlikte yaklaşık 70 dakika sürdü ve sonrasında oylama başladı.

Oylama sürerken bazı sanatçılar sahne aldı ve Ukrayna'da devam eden savaşı anlatan şarkı ve performans sergilediler. Gecede İngiltere'de çok önemli bir sanatçı Rito Ora'da sahne alarak şarkılarını sergiledi.  

İngiltere ve Ukrayna'daki tarihçesi ile bir video gösterildi ve ardından oylama kapandı. 

Almanya, Fransa ve İtalya temsilcileri ile sohbet edildi. Masada İngiliz kültürüne dair her şey vardı. Ardından şarkıları izleyenlere tanıtıldı.

Gecenin kazananları yani finale kalan ülkeler ise şöyle:

Hırvatistan, Moldovya, İsviçre, Finlandiya, Çekya, İsrail, Portekiz, İsveç, Sırbistan ve Norveç





Comments